Virtualus žaidimas „Knygos kelias”

Paskelbtas Edukacija
Skaityti 1433 kartai
 
 
 
 
Dar 2015 m. įgyvendindama Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą „Senosios knygos slėpiniai“, Kauno apskrities viešoji biblioteka sukūrė edukacinį žaidimą „Knygos kelias“. Šis produktas suteikia vaikams galimybę pasijusti pirmųjų knygų savininkais, knygrišiais ir pirmaisiais spaudos darbuotojais. Siūloma išbandyti du knygos atsiradimo kelius – pasigaminti rankraštinę knygą ir atsispausdinti knygą pirmąja spausdinimo mašina.
 
Žaidėjai tampa leidėjais: jie virtualiai rašo arba spausdina tekstą, gamina rašalą, piešia inicialus, pjausto ir lanksto pergamentą, susiuva ir papuošia knygą. Žaisdami vaikai plečia žodyną ir istorijos žinias: sužino, kas yra manuskriptas, inkunabulas, skriptoriumas, maca, iš ko viduramžiais buvo gaminamas rašalas, kaip veikė XV a. J. Gutenbergo sukurta spausdinimo mašina. Itin įdomus ir galbūt mažiau žinomas knygos istorijos faktas – knygos užbūrimas įrašant jos pradžioje vagis atbaidantį prakeiksmą; paprastai jis sudomina ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius.
 
2020 m. biblioteka ėmėsi dar vieno Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo projekto – „Knygos kelias: atrask, pažink, sukurk!“. Jį įgyvendinant buvo atnaujinta žaidimo programinė įranga, jis buvo papildytas naujais interaktyviais elementais, sukurti nauji veikėjai – vienuolis, spaustuvininkas, knygrišys – padėsiantys vaikams geriau suprasti knygos gamybos etapus.
Siekiant praplėsti vartotojų ratą buvo sukurta angliška žaidimo versija, žaidimas įgarsintas lietuvių ir anglų kalbomis. Taip patobulinta mobiliąja aplikacija galės naudotis ne tik užsieniečiai, bet ir regos negalią turintys asmenys bei ikimokyklinukai, dar nemokantys savarankiškai skaityti.
 
Įdiegus „mokytojo“ režimą, žaidimą galima naudoti ir edukaciniais tikslais.
 
Nors žaidimas orientuotas į jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikus, jį noriai žaidžia ir ikimokyklinukai. Žaidimą taip pat pamėgo ir pedagogai – jį naudoja kaip papildomą interaktyvią priemonę lietuvių literatūros, istorijos pamokose, neformalaus švietimo užsiėmimuose. Mokytojai rekomenduoja pasinaudoti žaidimu diskutuojant apie knygą, renkant medžiagą rašinėliams, ruošiantis viktorinoms.
 
Kviečiame žaisti žaidimą savarankiškai adresu knygoskelias.kvb.lt arba nemokamai parsisiųsti iš mobiliųjų aplikacijų parduotuvių Google Play ir App Store.
Atnaujinta 2022-08-16 15:10

Daugiausiai skaityta